Investice do maloobchodních nemovitostí stouply na 28,4 mld. Kč

11.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. ledna (ČTK) - Celkové investice do maloobchodních nemovitostí dosáhly loni v České republice rekordních téměř 1,1 miliardy eur (28,4 miliardy Kč). Segment maloobchodu představoval více než polovinu z celkových investic. ČTK to dnes v tiskové zprávě oznámila realitní poradenská společnost Jones Lang LaSalle (JLL), která zaznamenala zvyšující se objemy investic do maloobchodních nemovitostí v celé Evropě.

V Česku byl zájem investorů o dobře fungující nákupní střediska velice silný v průběhu celého roku. Transakce byly uzavírány jak v regionálních městech, tak v Praze. Prodány byly například projekt Olympia Brno, který je největším regionálním nákupním střediskem v ČR, Palác Flóra v Praze, Forum Ústí nad Labem či Forum Nová Karolina. Dále pak projekty Olympia v Mladé Boleslavy a Teplicích, Family Centra a na konci roku City Park Jihlava.

V celé Evropě by investice do maloobchodních nemovitostí za loňský rok podle předběžných výsledků mohly přesáhnout 28 miliard eur (723,1 miliardy Kč), což představuje značný nárůst oproti rokům 2009 a 2010, kdy celkové objemy činily 12,3 miliardy eur a 20,7 miliardy eur.

Geograficky se většina aktivity soustředí na Velkou Británii a Německo, významné investiční aktivity byly ve čtvrtém čtvrtletí zaznamenány také ve Francii a ve Švédsku.

"V roce 2011 jsme byli svědky vícerychlostní Evropy, kdy výkonnost národní ekonomiky a její stabilita udávala směr investičních toků a ceny. Okolo 75 procent celkového objemu transakcí se uskutečnilo v pouhých pěti zemích. Tato polarizace nebyla dána pouze geograficky, neboť rok 2011 zaznamenal absolutní zaměření na prvotřídní nemovitosti," uvedl vedoucí týmu maloobchodních investic v Evropě Jeremy Eddy.

Průzkum společnosti zahrnuje veškeré investiční prodeje nákupních center, retailových parků a outletů v Evropě. Jeho součástí nejsou prodeje nemovitostí na hlavních nákupních třídách a jakékoliv investiční transakce v nižší hodnotě než pět milionů amerických dolarů.

Podrobnější analýzu objemu investic za rok 2011 spolu s další předpovědí na letošní rok 2012 zveřejní společnost Jones Lang LaSalle koncem ledna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK