Rada schválila rozpočet ČT ve výši téměř sedmi miliard Kč

11.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. ledna (ČTK) - Česká televize bude letos hospodařit s vyrovnaným rozpočtem ve výši 6,97 miliardy korun. Proti loňskému roku to je o 230 milionů korun méně. Rozpočet na svém dnešním jednání schválila Rada České televize.

Prostředky na výrobu by se měly zvýšit o 150 milionů korun na 2,3 miliardy Kč. Zejména se bude investovat do dlouhodobých projektů, původní tvorby a českých seriálů. Na výdajové straně by podle informací deníku E15 měly vzrůst prostředky na mzdy, a to na 1,68 miliardy korun, tedy o 35 milionů.

Na běžné investice půjde letos 535 milionů korun. Jejich součástí jsou peníze na digitalizaci vysílání a archivu, které byly loni hrazeny z reklamy. Dalších 45 milionů půjde v rámci investic na výstavbu televizního studia Brno. Celkem tak je na investice určeno 580 milionů korun.

Konec reklamy na ČT1 a ČT 24 způsobí výpadek na příjmové straně. Od listopadu loňského roku se smí vysílat pouze na ČT2 a ČT4, navíc ji televize nesmí dávat na web. Příjmy z reklamy by měly činit 60 milionů korun, což je zhruba o 400 milionů méně než loni.

Člen rady Radek Mezulánik, upozornil, že ČT prý čerpá 460 milionů korun z prostředků uspořených v minulých letech, takže fakticky je rozpočet schodkový. "To je prostě projídání rodinných úspor," řekl. S tím nesouhlasí předseda Rady Milan Uhde, podle kterého se peníze investují do výroby pořadů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK