České pivovary loni navštívilo více než 480.000 cizinců

11.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. ledna (ČTK) - České pivovary loni navštívilo přes 480.000 zahraničních turistů, jejich počet meziročně vzrostl o více než desetinu, uvedl dnes na dotaz ČTK Jaromír Beránek z analytické společnosti Mag Consulting. Nejčastějšími návštěvníky pivovarů byli turisté z Německa. Nejvíce turistů nalákaly tradičně prohlídkové trasy Plzeňského Prazdroje.

"Pivní turistika je určitým druhem zážitkové turistiky. V pivovarech se návštěvníkům předvádí celkový proces výroby piva spojený s ochutnávkou piva a možností zakoupení suvenýrů," uvedl Beránek. Na exkurze zvou turisty jak velké pivovary, tak malé pivovary, kterých v Česku stále přibývá.

Turistické návštěvy pivovarů jsou velmi účinnou reklamou. Z tohoto důvodu podle Beránka vznikají i v Česku po vzoru Bavorska takzvané Pivní stezky. Jejich cílem je nabídnout domácím i zahraničním turistům nová zajímavá místa vhodná pro návštěvu.

Plzeňské pivovary Prazdroj a Gambrinus, Pivovarské muzeum a Plzeňské historické podzemí loni navštívilo rekordních 252.000 turistů. Je to meziroční jedenáctiprocentní nárůst. Nejvíce návštěvníků pocházelo z tuzemska, Německa a Ruska.

Jihočeský pivovar Budvar navštívilo v roce 2011 celkem 38.500 lidí podobně jako v roce 2010. Nejčastějšími hosty byli německy mluvící návštěvníci s téměř třetinovým podílem. Češi se na návštěvnosti podíleli z 23 procent.

Ve třetím čtvrtletí loňského roku dovolenou v Česku podle Českého statistického úřadu strávilo 4,4 milionu lidí, o 2,4 procenta meziročně více. Příjezdový cestovní ruch ve třetím čtvrtletí profitoval především z 5,1procentního meziročního nárůstu zahraničních návštěvníků. O desetinu procenta naopak klesl počet domácích turistů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK