Cena ropy kvůli dluhové krizi v eurozóně klesá

11.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. ledna (ČTK) - Ceny ropy kvůli pokračujícím dluhovým problémům v eurozóně odpoledne klesají a vrátily tak předchozí zisky způsobené zprávou o výbuchu v Teheránu, které přinesly obavy z možného přerušení dodávek z Íránu. K poklesu přispěla i zpráva amerického úřadu pro energetické informace EIA, která ukázala, že zásoby ropy v uplynulém týdnu vzrostly více, než se čekalo.

Kolem 17:55 SEČ cena severomořské ropy Brent klesla o 0,34 dolaru na 112,94 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zlevnila o 0,53 dolaru na 101,71 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Dluhové problémy eurozóny se opět dostaly do popředí kvůli komentáři ratingové agentury Fitch. Ta uvedla, že Evropská centrální banka by měla zvýšit nákupy dluhu problémových zemí eurozóny, aby podpořila Itálii a zabránila zničujícímu kolapsu eura. Dluhová krize zlevňuje aktiva citlivá na poptávku, jako je ropa a akcie.

Ropa dnes nejprve rostla kvůli zprávě, že v Teheránu dnes při výbuchu bomby umístěné na automobilu zahynul profesor, podílející se na práci íránského jaderného zařízení v Natanzu. Írán z útoku obvinil Izrael. Mezi obchodníky tak vzrostly obavy o dodávky z regionu.

Zpráva EIA ukázala, že zásoby ropy i ropných produktů se minulý týden zvýšily, analytici naopak čekali jejich pokles. Poptávka spotřebitelů i firem se snížila a producenti tak museli navýšit své zásoby, napsala agentura Reuters.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 112,94 113,28 New York - Nymex WTI únor 101,71 102,24

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK