AvtoVAZ loni zvýšil prodej aut zhruba o 12 procent

11.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 11. ledna (ČTK) - Ruská automobilka AvtoVAZ loni prodala zhruba 634.000 aut, což je proti předchozímu roku nárůst asi o 12 procent. Výrobci vozů Lada, v němž má většinu akcií stát, pomohl ke zvýšení prodeje lepší stav ekonomiky a z části i šrotovné. AvtoVAZ ale i tak zaostává za konkurenty, neboť celý trh vzrostl ještě víc.

AvtoVAZ potřeboval za finanční krize pomoc státu, který jí dal miliardy dolarů. Od té doby ale firma navrhla několik nových modelů a dohodla si, že ve svém závodě v Togliatti začne vyrábět i nové vozy Nissan a Renault. Právě Renault má v automobilce AvtoVAZ asi 25 procent akcií.

Sdružení evropských podnikatelů (AEB) odhaduje, že prodej aut v Rusku se loni zvýšil zhruba o 20 procent a dosáhl 2,6 milionu vozů. Čísla by měla být k dispozici už ve čtvrtek.

Šéf automobilky Renault-Nissan Carlos Ghosn na mezinárodním autosalonu v Detroitu v úterý řekl, že aliance Renault-Nissan-AvtoVAZ loni prodala 8,03 milionu vozů. To byl proti roku 2010 nárůst o deset procent.

Akcie ruské automobilky zpevnily skoro o deset procent, když Ghosn řekl, že Renault-Nissan by mohl dokončit svůj letitý plán a během letošního prvního čtvrtletí zvýšit podíl v ruské automobilce na 50 procent. Renault už dlouho jedná o převzetí kontrolního podílu, k čemuž získal už i souhlas ruského premiéra Vladimira Putina.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK