Euro po komentáři ratingové agentury Fitch opět klesá

11.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. ledna (ČTK) - Euro dnes zastavilo růst vůči dolaru, který trval tři dny, a klesá zpátky k nejnižší hodnotě za 16 měsíců. Pokles eura způsobil komentář ratingové agentury Fitch, který opět obnovil obavy z dluhové krize v eurozóně.

V 18:25 SEČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,68 procenta na 1,2687 USD a přiblížilo se tak k pondělnímu 16měsíčnímu minimu 1,2666 USD. K jenu euro kleslo o 0,57 procenta na 97,57 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,08 procenta na 76,90 JPY, napsala agentura Reuters.

Šéf ratingové agentury Fitch David Riley dnes uvedl, že Evropská centrální banka by měla zvýšit nákupy dluhopisů problémových zemí eurozóny, aby tak podpořila Itálii a zabránila katastrofickému kolapsu eura. Komentář přišel den před zasedáním měnového výboru ECB. Všeobecně se čeká, že banka svoji měnovou politiku ve čtvrtek měnit nebude.

Investoři se nyní soustředí na prodej státních dluhopisů Španělska a Itálie, dvou vysoce zadlužených zemí eurozóny. Španělsko plánuje ve čtvrtek prodat obligace za pět miliard eur a Itálie v pátek nabídne pětileté obligace za 4,75 miliardy eur.

Anketa agentury Reuters ukázala, že většina ekonomů se domnívá, že dluhová krize v eurozóně nemá ještě to nejhorší za sebou, ale měnová unie přežije letošní rok ve stejné podobě, i když Francie zřejmě přijde o svůj nejvyšší rating. Pouze devět z 64 dotazovaných ekonomů se domnívá, že dluhová krize v eurozóně má již to nejhorší za sebou a deset očekává, že eurozóna nepřežije letošní rok v současné podobě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK