Americké akcie oslabují, ztráty ale postupně snižují

11.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. ledna (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování poklesem, v průběhu dne ale ztráty postupně snižovaly. Hlavní indexy se tak odpoutaly od nejvyšších hodnot za posledních pět měsíců. Nejvíce oslabovaly energetické tituly, na které nepříznivě působil pokles cen ropy, výraznému propadu se nevyhnuly akcie společnosti Superval.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.423 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel asi 0,3 procenta. Širší index S&P 500 ale ztráty omezil na necelé 0,2 procenta a nacházel se blízko 1290 bodů. Naopak index Nasdaq Composite už měl zisk téměř 0,2 procenta, a byl tak na asi 2707 bodech.

Část analytiků upozorňuje na jev, který lze pozorovat už delší dobu a pro který je charakteristické, že americké akciové trhy se nepohybují v souladu s akciovými trhy v Evropě. Důvodem je patrně to, že stav americké ekonomiky je lepší, než stav ekonomiky evropské. Na tu stále doléhají především dopady dluhové krize.

V poklesu pokračovaly ceny ropy, na jejichž pokles měla zpráva o masivním nárůstu dovozu suroviny do USA. Díky tomu se tam zvýšil objem zásob. Souhrnný index energetických titulů tak odepisoval více než jedno procento, kolem jednoho procenta ztrácel také index servisních firem.

Kvůli špatným výsledkům hospodaření během dopoledne přes deset procent ztrácely akcie společnosti Superval. Třetí největší řetězec supermarketů v USA uvedl, že za poslední čtvrtletí utržil méně, než se čekalo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK