Jmenování trvalého guvernéra SNB bude trvat několik měsíců

11.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 11. ledna (ČTK) - Jmenování třetího člena měnového výboru švýcarské centrální banky SNB a jejího trvalého guvernéra bude trvat několik měsíců. Uvedla to dnes švýcarská ministryně financí Eveline Widmerová-Schlumpfová. Banka současně dnes oznámila, že bývalý šéf Philipp Hildebrand obdrží plat za celý letošní rok, který činí 862.000 švýcarských franků (18,4 milionu Kč), přestože na svoji funkci dobrovolně rezignoval.

Hildebrand na počátku tohoto týdne kvůli skandálu kolem devizových obchodů své manželky s okamžitou platností odstoupil z funkce. Podezřelé transakce se uskutečnily v době, kdy centrální banka činila zásadní rozhodnutí ohledně kurzu švýcarského franku. Banka poté sdělila, že funkci guvernéra prozatímně převezme viceguvernér Thomas Jordan, který je v SNB od roku 1997, a tříčlenný řídící výbor banky bude co nejrychleji doplněn.

Ministryně dnes uvedla, že nový člen řídícího výboru a guvernér banky bude jmenován možná v dubnu nebo v květnu. Vyjádřila rovněž podporu prozatímnímu guvernérovi. Členy měnového výboru SNB jmenuje vláda. Té je doporučuje dozorčí rada SNB.

Trhy spekulují, že nový, třetí člen SNB by měl mít zkušenosti ze soukromého sektoru, aby doplnil dva nynější členy s akademickým zaměřením. Mezi zmiňovanými je i Beatrice Wederová di Maurová, která je nyní členkou týmu ekonomických poradců německé vlády a byla by první ženou v radě.

Mluvčí SNB Walter Meier dnes agentuře AP řekl, že Hildebrand má ve smlouvě zaručeno, že po svém odchodu dostane 12 měsíčních platů. Šest platů jako odstupné a šest platů jako kompenzaci toho, že až do ledna 2013 nesmí pracovat pro žádnou banku. Dalších šest měsíců pak nesmí Hildebrand pracovat pro největší švýcarské banky UBS a Credit Suisse.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK