E.ON v Brazílie postaví největší soukromou síť elektráren

11.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rio de Janeiro/Frankfurt 11. ledna (ČTK) - Německá energetická společnost E.ON chystá rozsáhlé investice v Brazílii. Za zhruba 471 milionů dolarů (asi 9,6 miliardy Kč) tam koupí desetiprocentní podíl ve společnosti MPX Energia a spolu s ní vybuduje největší soukromou síť elektráren. Obě firmy by mohly dohromady investovat až 34 miliard dolarů (více než 690 miliard Kč).

Za společností MPX Energia stojí brazilský miliardář Eike Batista. E.ON dává razantní expanzí v Brazílii najevo důvěru v mladé tržní ekonomiky, s jejichž pomocí si hodlá kompenzovat stagnaci v Evropě.

E.ON uvedl, že obě firmy by mohly v Brazílii a Chile vybudovat kapacity k výrobě až 20 gigawattů elektrické energie. Zařízení by využívala uhlí, zemního plynu i obnovitelných zdrojů, jako je vítr nebo sluneční energie.

Obě firmy vytvoří nový společný podnik, v němž bude mít každá po 50 procentech. Celá transakce by podle agentury Reuters měla být dokončena ve druhém čtvrtletí.

Pokud by firmy postavily tolik elektráren, jak nyní plánují, kapacita k výrobě elektřinu by se v Brazílii zvýšila o celou pětinu. Brazílie má největší ekonomiku v Latinské Americe a předpovídá se jí velká budoucnost. Země je šestým největším spotřebitelem elektřiny na světě.

Batista, který je nejbohatším Brazilcem, už dříve plánoval, že společnost MPX bude kapacity k výrobě elektřiny zvyšovat tempem jednoho gigawattu ročně. To by podle údajů amerického ministerstva energetiky stačilo na zásobování elektřinou zhruba 850.000 průměrných amerických domácností. Díky společnému podniku s německým koncernem E.ON bude tempo zřejmě rychlejší.

Batista řekl, že E.ON pomůže nejen s financováním projektů, ale i svými zkušenostmi v oblasti energetiky. "Pro nás je to dokonalý sňatek," podotkl pětapadesátiletý Batista, který se netají tím, že se chce jednou stát nejbohatším člověkem světa. V žebříčku časopisu Forbes je v současné době na osmém místě s majetkem asi 30 miliard dolarů. První je mexický mediální magnát Carlos Slim Helú, jehož majetek dosahuje 74 miliard dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK