Akcie v USA ve středu mírně zpevnily, euro zůstává slabé

12.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. ledna (ČTK) - Americké akcie v průběhu středečního obchodování smazaly všechny ztráty a posunuly se do mírného zisku. Hlavní indexy se tak vrátily k těsné blízkosti nejvyšších hodnot za posledních pět měsíců. Na devizových trzích oslabovalo euro, které je vůči dolaru na nejnižší úrovni od září 2010. Obchodníci čekali na dnešní schůzku bankovní rady Evropské centrální banky (ECB) a další aukce dluhopisů.

Dow Jonesův index odepsal 13,02 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,10 procenta na 12.449,45 bodu. Širší index S&P 500 nicméně přidal 0,03 procenta a dostal se na 1292,48 bodu, index Nasdaq Composite si připsal 0,31 procenta na 2710,76 bodu. Všechny tři indexy ale po většinu dne byly ve ztrátě.

Za počátečními ztrátami byla podle analytiků především zpráva mezinárodní ratingové agentury Fitch Ratings, která varovala před katastrofálním kolapsem eura, pokud ECB razantně nezvýší nákupy státních dluhopisů ohrožených zemí eurozóny. Obchodníci se ale později zaměřili na to, že se postupně zlepšuje stav americké ekonomiky, což naznačila čerstvá data z takzvané Béžové knihy Fedu.

"Na Spojené státy se teď z hlediska obchodování naprosto zjevně nahlíží jako na bezpečný přístav," poznamenal šéf investiční společnosti ICAP Equities Ken Polcari. "Netýká se to už jen dluhopisů, stejně to začínají vidět rovněž investoři do akcií," dodal.

Na devizových trzích po zprávě Fitch dál klesalo euro, které se přechodně vrátilo pod 1,27 USD. K nervozitě přispěly i spekulace, že jedna z ratingových agentur bezprostředně oznámí snížení ratingu Francie, i když oficiální místa v Paříži uvedla, že je na nic takového žádná z agentur neupozornila. Ratingové agentury před samotným snížením ratingu zpravidla nejprve upozorní vládu dané země a teprve potom zprávu zveřejní.

V době, kdy končilo obchodování na burzách, se euro k dolaru prodávalo za 1,2704 USD, což byl pokles o 0,5 procenta. Během dne ale kleslo až na 1,2661 USD. Vůči japonskému jenu euro oslabilo o 0,6 procenta na 97,63 JPY a je blízko nejnižších hodnot za 11 let. Dolar k jenu však mírně zpevnil a dostal se na 76,89 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK