Akcie v Tokiu oslabily, trh je nervózní před aukcí dluhopisů

12.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 12. ledna (ČTK) - Japonské akcie dnes nepokračovaly v růstu z předchozího dne a mírně oslabily. Dolů je poslala nervozita před aukcí dalších státních dluhopisů ohrožených zemí eurozóny a částečně i zpráva mezinárodní ratingové agentury Fitch Ratings. Ta uvedla, že pokud Evropská centrální banka (ECB) razantně nezvýší nákupy dluhopisů ohrožených zemí, výsledkem by mohl být katastrofální kolaps eura.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 62,29 bodu a den uzavřel slabší o 0,74 procenta na hodnotě 8385,59 bodu. Znovu se tak vrátil pod 25denní klouzavý průměr, který patří k základním technickým indikátorům. Širší index Topix odepsal 0,86 procenta na 727,15 bodu.

Na devizových trzích se zastavil pokles kurzu eura, které předtím oslabovalo právě v reakci na zprávu agentury Fitch. Obchodníci proto nyní sledují, jak bude vypadat dnešní aukce španělských dluhopisů. Pro ohrožené země, k nimž patří vedle Itálie i Španělsko, je problémem zajistit si za příznivých podmínek dlouhodobé financování.

Euro k dolaru přidalo 0,2 procenta na 1,2725 USD, a odrazilo se tak z 1,27 USD, kam spadlo během obchodování. Proti japonskému jenu euro naopak 0,2 procenta přidalo a dostalo se na 97,80 JPY. Dolar k jenu zůstal beze změn na 76,84 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK