Zájem o španělské dluhopisy překonal očekávání, úrok se snížil

12.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 12. ledna (ČTK) - Španělsko získalo v aukci státních dluhopisů zhruba dvakrát větší objem peněz, než očekávalo. Země tak využila vysokého zájmu investorů i nižšího úroku, který trh po Španělsku požadoval. Dnešní aukce byla od začátku roku první skutečnou zkouškou ochoty investorů nakupovat dluhopisy zemí z periferie eurozóny.

Ministerstvo financí získalo zhruba deset miliard eur, ačkoli cílem bylo opatřit si kolem pěti miliard. Španělsko prodalo dluhopisy ve třech různých splatnostech, jednu v červenci 2015, další v dubnu 2016 a poslední v říjnu 2016.

Emise se splatností tři roky Španělsku zajistila 4,3 miliardy eur a má výnos 3,38 procenta. Takzvaný poměr bid-to-cover, který ukazuje, jak vysoká byla po dluhopisech poptávka, činil 1,8. To znamená, že investoři chtěli nakoupit o 80 procent papírů víc, než Madrid nabízel.

Navzdory úspěšné aukci dluhopisů má před sebou Španělsko v letošním roce řadu náročných úkolů. Především bude muset splnit cíl snižování rozpočtového deficitu, jak vyžadují pravidla Evropské unie. Cíl snižování nákladů za loňský rok vláda nedodržela a země je zpět v recesi.

Zhruba 2,5 miliardy eur pak Madrid získal z emise splatné v dubnu 2016. Průměrný úrok činí 3,75 procenta, zatímco v poslední srovnatelné emisi, která byla loni v červenci, výnos činil 4,87 procenta. Poměr bid-to-cover dosáhl 2,2.

Za dluhopisy splatné v říjnu 2016 Španělsko v dnešní aukci získalo zhruba 3,2 miliardy eur, a to s úrokem 3,91 procenta. V poslední srovnatelné aukci z loňského listopadu činil průměrný úrok 4,85 procenta. Poměr bid-to-cover činil 1,7.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK