Pražská burza se díky bankám vrátila k růstu, přidala procento

12.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. ledna (ČTK) - Pražský akciový trh se dopoledne vrátil k růstu a maže tak většinu týdenních ztrát. Hlavní index PX byl v 11:00 výše o 1,02 procenta na 899,7 bodu. Burzu táhly nahoru obě bankovní emise, především Erste, která získala necelá čtyři procenta, vyplývá z průběžných výsledků burzy. Západoevropské trhy také mírně rostly v očekávání důležitých aukcí španělských a italských dluhopisů.

Aktivita na pražské burze je podle Pavola Mokoše z Patria Direct výrazně podprůměrná, když investoři zřejmě vyčkávají na celou sérii zpráv a makrodat. Po aukci španělských a italských dluhopisů budou oznámeny data z evropského průmyslu, zasedání Evropské centrální banky a slušná porce amerických makrodat, uvedl Mokoš.

Akcie Erste Bank si dopoledne polepšily o 3,86 procenta na 328,20 Kč a Komerční banka si připsala 1,60 procenta na 3237 korun. Z velkých emisí posilovaly i akcie energetické skupiny ČEZ, zdražily přes půl procenta na 782,20 Kč. Telekomunikační operátor Telefónica ČR naopak zlevnila o necelé půlprocento na 389,20 Kč.

Z ostatních emisí se nejvíce dařilo mediální společnosti CME a technologické KIT digital, když si obě polepšily o více než procento na 128,94 Kč, respektive 185,05 Kč.

O necelé procento naopak klesly cenné papíry sítě autobazarů AAA Auto a tabákové společnosti Philip Morris.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly do 11:00 uzavřeny transakce za více než 256 milionů korun, z toho s akciemi ČEZ dosáhly téměř 139 milionů Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK