Prodeje nových aut v Rusku loni vzrostly skoro o dvě pětiny

12.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 12. ledna (zpravodaj ČTK) - Prodeje nových osobních aut a lehkých dodávek v Rusku loni vzrostly na 2,65 milionu vozů, což je o 39 procent, tedy 740.614 aut meziročně více. Oznámilo to dnes podnikatelské sdružení Association of European Businesses (AEB).

Dynamika prodejů však v samém závěru roku byla slabší; v prosinci se prodalo o 23 procent více aut než v prosinci 2010. AEB nicméně pro příští rok počítá s prodejem 2,8 milionu aut a dodávek.

První příčku uhájila domácí značka Lada automobilky AvtoVAZ před vozy Chevrolet a jihokorejským koncernem Hyundai. Devět z deseti nejprodávanějších modelů bylo vyrobeno v zemi.

Škoda Auto zaznamenala v Rusku zvýšení prodejů o 62 procent z 45.631 na 74.074 vozů. Na žebříčku AEB tak zaujala 13. příčku. V prosinci prodeje škodovek meziročně vzrostly o 116 procent.

Škoda se v Rusku opírá i o koncernovou továrnu v Kaluze a nově začala montáž škodovek i v podniku GAZ v Nižním Novgorodu. Nejpopulárnější model Octavia zaujal na žebříčku nejoblíbenějších vozů 16. příčku.

Předloni prodej aut v Rusku stoupl o 30 procent na 1,91 milionu vozů po předloňském propadu o téměř polovinu. Odborníci očekávají, že Rusko by se během tří let mohlo stát největším evropským odbytištěm nových aut.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK