FT: Credit Suisse nabízí spekulaci na pokles evropských indexů

12.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. ledna (ČTK) - Švýcarská investiční banka Credit Suisse vybraným klientům nabízí produkty, které umožňují kopírovat hypotetické zisky ze spekulace na pokles evropských akciových indexů. To je sice běžný postup, list Financial Times (FT) ale na svém webu upozorňuje, že součástí indexů jsou také akcie, u nichž evropské regulační orgány spekulaci na pokles ceny zakazují.

Credit Suisse podle FT produkty nabízí lidem, kteří jsou klienty jejích hedgeových fondů. Banka vyvinula pět košů, které optimalizovala tak, aby co nejvíce kopírovaly hlavní evropské indexy. Akcie, na které se vztahuje zákaz spekulace na pokles ceny, banka pro účely cenových výpočtů nahrazuje jiným odpovídajícím aktivem.

Informační materiály z loňského roku podle FT říkají, že optimalizované koše k datu zpracování dokumentu v některých případech kopírovaly kompletní indexy až do zlomku procentního bodu. Dokument zdůrazňoval, že v koších nejsou akcie, na které se vztahuje zákaz spekulace.

Americké banky Goldman Sachs, Morgan Stanley nebo JP Morgan, které v Evropě také mají několik hedgeových fondů, ale zvolily jiný postup. Shodně přitom tvrdí, že vzhledem k zákazu spekulace na pokles akcií bank a dalších finančních společností se jim nabídka podobných produktů v Evropě teď jeví jako příliš riskantní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK