Maloobchodní tržby v USA rostly nejpomaleji za sedm měsíců

12.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 12. ledna (ČTK) - Maloobchodní tržby ve Spojených státech v prosinci rostly nejpomaleji za sedm měsíců. Spotřebitelé omezili své nákupy v obchodních domech a méně utráceli za elektroniku. Ve srovnání s předchozím měsícem se tržby zvýšily jen o 0,1 procenta po růstu o 0,4 procenta v listopadu. Bez prodeje automobilů pak dokonce tržby poprvé od května 2010 klesly. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo obchodu.

Výsledky zaostaly za odhady analytiků, kteří očekávali zvýšení tržeb o 0,3 procenta. Listopadový údaj však byl revidován směrem vzhůru z původních 0,2 procenta.

Výdaje za elektroniku a spotřebiče se snížily o 3,9 procenta. Tržby v obchodních domech klesly o 0,2 procenta. Tržby obchodů s potravinami a nápoji byly nižší o 0,2 procenta. Tržby čerpacích stanic klesly o 1,6 procenta.

Naopak příjmy z prodeje automobilů a součástek stouply o 1,5 procenta. Bez zahrnutí automobilového sektoru se maloobchodní tržby snížily o 0,2 procenta. Jádrové maloobchodní tržby, které nezahrnují prodej aut, benzinu a stavebního materiálu, klesly o 0,1 procenta po růstu v předchozím měsíci o 0,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK