Německo si loni půjčilo o téměř dvě třetiny méně, než plánovalo

12.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 12. ledna (ČTK) - Německá vláda si v loňském roce půjčila o téměř dvě třetiny méně, než původně plánovala. Důvodem byl silný ekonomický růst, který zvýšil příjmy z daní a snížil výdaje. Ministerstvo dnes uvedlo, že čisté nové úvěry činily celkem 17,3 miliardy eur (442,3 miliardy Kč), původně vláda plánovala půjčky v celkovém objemu 48,4 miliardy eur. V roce 2010 celkové úvěry činily 44 miliard eur.

Zpráva přichází den poté, co Německo oznámilo, že deficit státního rozpočtu klesl loni na jedno procento hrubého domácího produktu z 4,3 procenta v roce 2010.

K nižší potřebě úvěrů přispěly hlavně vyšší příjmy z daní. Snížily se však i výdaje. Míra nezaměstnanosti v Německu klesla nejníže za dvě desetiletí, a stát tak vyplatil méně na podporách v nezaměstnanosti. Snížily se i platby úroků ze současného dluhu.

Hrubý domácí produkt Německa loni stoupl o tři procenta, a Německo tak výrazně překonalo své kolegy v eurozóně. Ekonomiku podpořil vývoz i silná domácí poptávka. V posledním čtvrtletí loňského roku však HDP pod tlakem dluhové krize eurozóny klesl, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK