Egypt bude jednat s MMF o poskytnutí půjčky

12.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 12. ledna (ČTK) - Egypt oficiálně požádal o jednání s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) o finančním programu, jednání začnou 15. ledna. Informoval o tom novináře mluvčí MMF Gerry Rice. Dodal současně, že 17. ledna zamíří tým inspektorů MMF a Evropské unie do Řecka, kde budou jednat o ekonomické situaci.

Rice nepotvrdil, že v Egyptě bude MMF jednat o možné pomoci v objemu tří miliard USD (59,8 miliardy Kč) na 18 měsíců. "Tato mise bude představovat první krok v procesu vedoucímu k možné finanční asistenci. Očekáváme, že návštěvu budou následovat další jednání," řekl Rice.

Egypt uzavřel loni v létě s MMF dohodu o poskytnutí půjčky tři miliardy USD. Tehdejší vojenská vláda ji však odmítla s tím, že nechce zvyšovat zadlužení země v době, kdy přechodně vládne. Nová jednání se povedou v náročném politickém období; očekává se, že předání moci nové vládě by mohlo trvat několik měsíců.

Podle odhadů analytiků Egypt k odvrácení rozvinuté finanční krize potřebuje až 15 miliard USD. Bez finanční pomoci od MMF země zřejmě nebude moci využít ani finanční pomoc pro země na Blízkém východě a v Severní Africe, na které se dohodli dárci loni ve Francii, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK