Japonské akcie zakončily týden růstem, dál zpevňuje také euro

13.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. ledna (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu zakončily týden svižným růstem, který se ke konci obchodování ještě zvyšoval. Trh těžil především z úspěšného čtvrtečního prodeje státních dluhopisů Itálie a Španělska, tedy dvou zemí, které jsou v rámci eurozóny považovány za nejohroženější. Na devizových trzích se dál zvyšuje kurz eura, kde pomáhají i předpoklady, že věřitelé Řecka se dohodnou na výměně dluhopisů.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 114,43 bodu a obchodní den uzavřel růstem o 1,36 procenta na hodnotě 8500,02 bodu. Dostal se tak nejvýše za poslední týden. Zároveň se vrátil nad 25denní klouzavý průměr, který je na trzích sledovaným technickým indikátorem. Širší index Topix vzrostl o 1,02 procenta na 734,60 bodu.

Na devizových trzích pokračuje v růstu euro, jemuž pomáhá především zmíněný úspěšný prodej státních dluhopisů Itálie a Španělska. Dnes je ale na programu další aukce, tentokrát italských dluhopisů s delší splatností. Na trhu je proto znát určitá nervozita. Euro nicméně těží i z technických faktorů, jako je rušení sázek na pokles jeho kurzu.

Euro k dolaru zpevnilo o 0,4 procenta na 1,2870 USD, a už se tak citelně vzdálilo nejnižší hodnotě za posledních 16 měsíců. Ta činí 1,2662 USD a euro na ní bylo teprve ve středu. Euro k japonskému jenu zpevnilo o více než jedno procento na 98,69 JPY, dolar k jenu mírně oslabil a pohyboval se v blízkosti 76,91 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK