TPG chce investovat až miliardu dolarů do společnosti Olympus

13.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. ledna (ČTK) - Společnost soukromého kapitálu TPG Capital hodlá podle zdrojů z bankovního světa investovat až miliardu dolarů (téměř 20 miliard Kč) do japonské společnosti Olympus. Ta se snaží překonat účetní skandál, který ji připravil o pověst a o většinu tržní hodnoty. TPG přitom sonduje zájem i dalších firem, které kolem oslabeného Olympusu krouží. Je to například Sony, Canon, Fujifilm Holdings či Panasonic.

Podle zdrojů je mezi oslovenými společnostmi i jihokorejský Samsung. Ten prý investici do Olympusu vyloučil, je ale ochoten jednat o alianci. TPG má vedle finanční účasti především zájem o zkušenosti, proto se obrací na firmy, které se pohybují ve stejném či podobném oboru jako Olympus. Ten je výrobcem endoskopů, fotoaparátů a dalších optických zařízení.

Olympus hledá investora, který by byl ochoten s ním spolupracovat. Firma je ale ochotna se vzdát jen menšinového podílu, kontrolu tedy nikomu přenechat nehodlá. Sony, Canon a Panasonic mají podle agentury Reuters zájem hlavně o výrobu endoskopů, což zapadá do jejich strategie expandovat do odvětví výroby zdravotnických potřeb.

Skandál v Olympusu se objevil loni v říjnu, kdy nový ředitel Michael Woodford odhalil rozsáhlé podvody. Ty se týkaly zatajování ztrát, hlavně z investic. Správní rada Woodforda sice odvolala, firma ale skandálu neunikla. Členové bývalého i současného vedení firmy tak nyní čelí žalobě a soudním tahanicím. Rozsah účetních podvodů byl vyčíslen na 1,7 miliardy dolarů (asi 34 miliard Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK