Řecko chce prý zákonem donutit věřitele k výměně dluhopisů

13.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 13. ledna (ČTK) - Řecká vláda chce nejpozději do pondělí předložit parlamentu ke schválení návrh zákona, který by mohl nerozmyšlené věřitele Řecka donutit k výměně státních dluhopisů. Píše to dnes řecký list Ta Nea, který ale neuvádí žádný zdroj svých informací. Zhruba totéž ale ve čtvrtek sdělily i zdroje agentury Reuters. Jednání mezi Řeckem a jeho věřiteli teď vstupují do rozhodující fáze.

"Ministerstvo financí dnes nebo v pondělí předloží parlamentu nejnovější návrh, který donutí zapsané minoritní věřitele Řecka přijmout podmínky, na nichž se dohodli velcí věřitelé," píše deník Ta Nea, který patří k levicově zaměřeným tiskovinám. Řecká koaliční vláda má v parlamentu přesvědčivou většinu. Znamená to, že pokud návrh předloží, jeho schválení by nemělo nic stát v cestě.

Výměna dluhopisů řecké vlády je součástí dohody, která upravuje podmínky, za kterých může Řecko čerpat druhý záchranný úvěr. Ten bude v objemu kolem 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu Kč) a dohodnutý byl už loni na podzim. Dohoda také předpokládá, že soukromí věřitele Řecka dobrovolně odepíšou alespoň polovinu řeckého dluhu.

Převážnou část řeckých dluhopisů drží řecké banky, větší objemy ale mají i některé významné banky z eurozóny, převážně ve Francii a Německu. Ředitel francouzské banky Société Générale Frédéric Oudéa v dnešním vydání listu Les Echos uvedl, že odpis poloviny řeckého dluhu bude s věřiteli dohodnut velmi brzy, nejspíše už v nadcházejících dnech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK