Pražská burza přidává díky Erste Bank půl procenta

13.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. ledna (ČTK) - Pražský akciový trh dopoledne rostl. Hlavní index PX byl v 11:15 výše o půl procenta na 902,1 bodu. Burzu táhne nahoru Erste Bank, jejíž akcie posilují o více než čtyři procenta. Zbylé velké emise, ČEZ, Komerční banka a Telefónica ČR, naopak oslabují, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

Podle Pavola Mokoše z Patria Direct pozitivní nálada vládne i na západoevropských trzích, kde růst táhnou stále výrazně přeprodané bankovní tituly. "Investoři dnes vyčkávají na další důležitou aukci v Itálii, kde tamní vláda po čtvrteční úspěšné aukci ročních poukázek emituje tříleté dluhopisy," uvedl Mokoš.

V Praze dopoledne nejvýrazněji rostly akcie Erste Bank, připsaly si 4,66 procenta na 339,30 Kč. Cenné papíry Komerční banky naopak zlevnily o 0,65 procenta na 3229 korun.

Oslabuje také telekomunikační operátor Telefónica ČR, a to o 1,44 procenta na 384 korun. Akcie energetické skupiny ČEZ odepsaly procento na 771 korun. Její šéf Daniel Beneš v rozhovoru pro dnešní Právo uvedl, že letos očekává nejspíše stagnaci cen elektřiny, která se na velkoobchodních trzích pohybuje mezi 51 až 53 EUR/MWh. Podobný výhled poskytl směrem k silové ceně elektřiny, o několik procent by podle něj v příštím roce mohla zdražit distribuce s vlivem obnovitelných zdrojů. Pro Temelín Beneš cítí silnou podporu politiků a potvrdil plán dostavby bloků před rokem 2025.

Z ostatních emisí se nejvíce dařilo pojišťovně VIG, technologické KIT digital či těžební NWR, jejichž akcie si připsaly více než procento.

V systému SPAD pro nejobchodovanější emise byly do 11:15 uzavřeny transakce za téměř 554 milionů korun, z toho s akciemi Komerční banky přesáhly 219 milionů Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK