Jednodenní vklady komerčních bank u ECB stouply na další rekord

13.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 13. ledna (ČTK) - Jednodenní vklady komerčních bank u Evropské centrální banky (ECB) se vyšplhaly na nové rekordní maximum. Překonaly tak objem levných úvěrů, které ECB komerčním bankám poskytla minulý měsíc. Vyplývá to z dnešních údajů ECB. Pokračující růst vkladů u ECB ukazuje na přetrvávající nedůvěru v mezibankovní trh.

Objem jednodenních vkladů dosáhl 489,9 miliardy eur (12,5 bilionu Kč). Evropské banky nyní mají velké množství hotovosti poté, co jim ECB v prosinci nabídla levné tříleté úvěry. Nabídky využilo 523 bank, které si vypůjčily rekordních 489,2 miliardy eur.

Opatření má zajistit dostatečnou likviditu v bankovním systému. Otázkou však zůstává, jakým způsobem banky se získanými finančními prostředky naloží. Šéf ECB Draghi tento týden uvedl, že půjčené peníze si nacházejí cestu do reálné ekonomiky a posilují důvěru na finančních trzích.

Podobně jako za finanční krize let 2007 až 2009 se nyní komerční banky bojí vzájemně si půjčovat a raději peníze ukládají za nízkých úroků do bezpečných "sejfů" centrálních bank. ECB nyní u jednodenních vkladů poskytuje úrok 0,25 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK