Řecko zatím výměnu dluhopisů s věřiteli nedohodlo

13.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 13. ledna (ČTK) - Řecká vláda dnes druhým dnem jednala se soukromými věřiteli o výměně svých státních dluhopisů, konečné řešení ale zatím nenašla. Věřitelé tvrdí, že nejsou dořešeny všechny klíčové otázky a času podle nich není nazbyt. Dohoda mezi vládou a věřiteli je přitom klíčová, pokud má Řecko dostat i druhý záchranný úvěr v objemu 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu Kč).

Premiér Lukas Papadimos a ministr financí Evangelos Venizelos jednali s ředitelem Ústavu pro mezinárodní finance (IIF) Charlesem Dallarou a dalším zástupcem IIF Jeanem Lemierrem. Po prvním kole jednání, které se konalo ve čtvrtek, zástupce ministerstva financí podle agentury Reuters řekl, že by dohoda mohla být hotova do konce příštího týdne. Oficiální sdělení lze prý čekat začátkem února.

Podmínky uvolnění druhého záchranného úvěru pro Řecko mimo jiné předpokládají, že soukromí věřitele dobrovolně odepíšou alespoň polovinu řeckého dluhu. Pokud by země druhou finanční pomoc nedostala, zřejmě by se nevyhnula státnímu bankrotu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK