Pracovníkům Třineckých železáren vzrostou mzdy o tři procenta

13.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Třinec (Frýdecko-Místecko) 13. ledna (ČTK) - Pracovníkům Třineckých železáren (TŽ) letos vzrostou mzdy o tři procenta. Dohodli se na tom odboráři s vedením podniku a dnes podepsali dodatek kolektivní smlouvy. ČTK o tom informovala mluvčí TŽ Lucie Drahošová. Kromě nárůstu platů získají zaměstnanci také další výhody: vyšší příplatky za práci v noci a vyšší odměny při pracovních jubileích.

V železárnách platí kolektivní smlouva uzavřená pro roky 2011 a 2012, jednalo se pouze o jejích dodatcích. Mezi benefity, které mají zaměstnanci ve smlouvě stejně jako v minulých letech, je pětitýdenní dovolená a příspěvky na stravování, penzijní a životní pojištění.

"Vyjednané dodatky smlouvy, včetně mzdové oblasti, jsou výsledkem tvůrčího kompromisu, který nám všem v huti umožňuje udržovat sociální smír a zároveň také dlouhodobou životaschopnost a konkurenceschopnost Třineckých železáren," uvedl generální ředitel TŽ Jan Czudek. Odborový předák František Ligocki k tomu doplnil, že jednání bylo složité, ale nakonec vedlo ke vzájemné dohodě.

Drahošová uvedla, že průměrný výdělek v Třineckých železárnách byl v minulém roce přibližně 27.400 korun.

Třinecké železárny jsou jedním z největších tuzemských výrobců oceli. Zaměstnávají téměř 6000 lidí. V roce 2010 firma skončila ve ztrátě 632 milionů korun, přestože se jí tržby zvýšily o třetinu na 32,5 miliardy korun. Zavinily to nízké ceny ocelových výrobků na trhu a naopak vysoké ceny surovin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK