Pražská burza poklesla hlavně kvůli akciím ČEZ a Telefóniky

13.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. ledna (ČTK) - Pražská burza podobně jako ostatní evropské trhy ztratila ranní zisky a oslabila. Hlavní index PX klesl o 0,78 procenta na 890,6 bodu, zejména kvůli ztrátám akcií elektrárenské firmy ČEZ, operátora Telefóniky O2 a Komerční banky. Naopak nejvíce dnes posílily cenné papíry Erste Group Bank, vyplývá z výsledků burzy.

"Ranní optimismus vytáhl nahoru akcie Erste Bank, což ovšem převážil výrazný pokles dalších velkých emisí ČEZ a Telefonica ČR," uvedl Josef Němý z Komerční banky.

Akcie Erste Bank uzavíraly silnější o 2,41 procenta na 332 korunách. Akcie Komerční banky uzavřely levnější o 0,77 procenta na 3225 korunách. Nejvíce oslabily akcie Telefóniky, a to o 3,18 procenta na 377,20 koruny.

Cenné papíry ČEZ podle Němého reagovaly na téměř dvouprocentní pokles cen německé elektřiny, což dnes srazilo také akcie německých nebo polských elektrárenských firem. Titul dnes ztratil 3,07 procenta na 755 korun.

Z dalších emisí podle něj stojí za zmínku akcie pojišťovny VIG, které navzdory zhoršení sentimentu v evropském finančním sektoru vzrostly a vrátily se nad hranici 800 korun za kus. Titul uzavíral silnější o 0,93 procenta na 803 korunách.

Hlavním důvodem dnešního poklesu evropských akciových trhů jsou podle Němého šířící se spekulace, že agentura S&P ještě dnes sníží ratingy několika zemí eurozóny. To podle něj doléhá hlavně na finanční tituly, kvůli poklesu cen komodit se nedaří také energetických a těžebním společnostem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK