Americké akcie dopoledne klesly kvůli obavám ohledně eurozóny

13.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. ledna (ČTK) - Americké akcie dopoledne oslabily kvůli spekulacím o snižování státních ratingů v eurozóně. Poklesu nezabránila ani překvapivě příznivá zpráva o vývoji spotřebitelské důvěry ve Spojených státech.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index snížil o 0,7 procenta na 12.383 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 klesl rovněž o 0,7 procenta na 1286 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 0,6 procenta na 2707 bodů.

Ratingová agentura Standard & Poor's podle zpráv médií zhorší úvěrové hodnocení několika členských zemí eurozóny, včetně Francie, Rakouska a Slovenska. Standard & Poor's se k těmto zprávám odmítla vyjádřit. Analytik Peter Boockvar ze společnosti Miller Tabak & Co upozornil, že podobným způsobem před několika měsíci unikly informace o zhoršení ratingu Spojených států.

Společnost JPMorgan Chase & Co, která je podle aktiv největší bankou ve Spojených státech, oslabila o více než tři procenta. Firma dnes ohlásila pokles čtvrtletního zisku o 23 procent kvůli negativním důsledkům dluhové krize v Evropě.

Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se podle průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity začátkem ledna vyšplhala na nejvyšší úroveň za osm měsíců. Index důvěry stoupl na 74 bodů z prosincových 69,9 bodu, analytici čekali mírnější nárůst na 71,5 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK