Věřitelé Enronu už vymohli 53 procent nárokované částky

15.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Houston 15. ledna (ČTK) - Věřitelé zkrachovalé americké společnosti Enron zatím vymohli pohledávky za 21,8 miliardy dolarů (asi 434,2 miliardy Kč), což je asi 53 procent nárokované částky. Nezajištění věřitelé, kterých je většina, podle správce majetku po zkrachovalém podniku získali už asi třikrát více peněz, než správce původně předpokládal. Pohledávky se vyplácejí částečně v akciích, částečně v hotovosti.

Enron byl svého času největším obchodníkem s energiemi ve Spojených státech. Zjistilo se ale, že podvádí v účetnictví a že hodnota firmy není zdaleka tak vysoká, jak se z účetních knih zdálo. Firma skandál neustála a v roce 2001 vyhlásila bankrot. Ten byl v té době největším kolapsem firmy z USA.

Enronu se v roce 2004 podařilo přesvědčit soud, aby mu schválil plán likvidace. Správcem majetku firmy a jeho rozdělením mezi věřitele se stala společnost Enron Creditors Recovery Corporation. Ta zároveň funguje jako nástupce původního podniku. Správce původně předpokládal, že se věřitelům podaří vymoci zhruba 17 procent nárokované částky.

Investoři začali v prosinci 2008 dostávat svůj podíl ze zhruba 7,2 miliardy dolarů (asi 143,4 miliardy Kč), což je výsledek vyrovnání mezi Enronem a jeho věřiteli, auditory a manažery.

Soud v roce 2008 také schválil, že americká banka Citigroup v souvislosti s krachem Enronu zaplatí asi 1,7 miliardy dolarů. Vyrovnání bylo součástí rozhodnutí, že věřitelské banky nesou podíl na pádu firmy. Citigroup také přistoupila na to, že se vzdá nároků za zhruba 4,3 miliardy dolarů, které vznesla vůči Enronu. Podobně banka JPMorgan Chase & Co v roce 2005 souhlasila s tím, že dobrovolně zaplatí 2,2 miliardy dolarů, aby se zbavila dalších soudních tahanic.

Částka, kterou věřitelé požadují, zahrnuje také úroky, kapitálové výnosy a dividendy. Celkem je to 267 milionů dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK