Němci věří, že Řecko se s věřiteli dohodne na výměně dluhopisů

15.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 15. ledna (ČTK) - Jednání mezi Řeckem a jeho věřiteli jsou sice obtížná, Německo ale věří, že je Atény dotáhnou do zdárného konce. Řekl to dnes německý ministr zahraničí Guido Westerwelle, který je na návštěvě Řecka. Páteční rozhovory mezi Řeckem a soukromými věřiteli ale zatím skončily bez výsledku. Westerwelle řekl, že dluhovou krizi v eurozóně lze překonat jen prohloubením spolupráce.

"Jednání o výměně dluhopisů jsou obtížná, ale pokud bude vůle k dohodě, dobře to dopadne," řekl ministr, jehož citovala agentura Reuters. Jednání se soukromými věřiteli, což jsou převážně banky, jsou nutná k tomu, aby se výrazně snížilo zadlužení Řecka. Věřitelé budou muset přistoupit na to, že dobrovolně odepíšou minimálně polovinu řeckého dluhu.

Německo už mnohokrát vyzvalo řecké činitele, aby plnili fiskální cíle, na nichž se Atény s věřiteli dohodly. Pokud by sliby neplnily, hrozilo by, že Řecko nebude dostávat slíbenou finanční pomoc. Země teď čeká, kdy bude moci začít čerpat druhý záchranný úvěr dohodnutý loni na podzim. Jeho výše dosahuje zhruba 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu Kč).

Westerwelle se vyjádřil i k pátečnímu hromadnému snížení ratingu devíti zemí eurozóny, k němuž přistoupila mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's. Podle ministra nadešel čas, aby Evropa prokázala, že je schopna si s otázkou ratingových agentur poradit. Evropští politici dali opakovaně najevo, že s prací ratingových agentur nejsou spokojeni.

Westerwelle neřekl, co by měly evropské země s ratingovými agenturami udělat, anebo jak jejich práci regulovat. Poznamenal jen, že jeho návštěva Atén je mimo jiné projevem solidarity s Řeckem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK