ČSÚ dnes bude informovat o cenách ve výrobě a zahraničním obchodu

16.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. ledna (ČTK) - Český statistický úřad dnes oznámí, jak se v prosinci vyvíjely ceny výrobců. V listopadu tempo růstu stagnovalo na říjnových i zářijových 5,6 procenta. Statistici budou dnes také informovat o vývoji dovozních a vývozních cen v listopadu.

"Ceny průmyslových výrobců v listopadu nepříjemně překvapily. Je možné, že se již projevuje efekt slabé koruny," komentoval poslední zveřejněná data analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

Marek Dřímal z Komerční banky očekává, že v prosinci ceny výrobců meziročně zpomalily růst na 4,7 procenta a meziměsíčně vzrostly o 0,2 procenta.

Podle analytika Patria Finance Davida Marka je jen otázkou času, kdy se v české inflaci objeví vliv nižších cen komodit ve světě. V průběhu příštího roku by měla inflace v průmyslových produkčních cenách slábnout a ke konci roku by měla klesnout na dvě procenta, odhadl.

Ceny zahraničního obchodu Česka v říjnu stejně jako v předchozím měsíci meziročně rostly; u dováženého zboží o 6,9 procenta a u vyváženého o 4,5 procenta. Proti září se dovozní ceny zvýšily o 0,9 procenta a vývozní o 0,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK