ČNB podle analytiků ponechá ve čtvrtek úrokové sazby beze změny

29.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. ledna (ČTK) - Bankovní rada České národní banky (ČNB) ponechá podle analytiků oslovených ČTK na svém zasedání ve čtvrtek 2. února úrokové sazby beze změny. Analytici navíc většinou očekávají nezměněné sazby po celý letošní rok, někteří dokonce čekají sazby beze změny až do konce roku 2013.

Na posledním měnovém zasedání 21. prosince bankovní rada ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává od předloňského května na historickém minimu 0,75 procenta.

"Na únorovém zasedání ČNB změnu sazeb nečekám. I s ohledem na vyjádření členů měnové rady by to byla rána z čistého nebe. Bude sice zveřejněna nová prognóza, ale pro členy ČNB bude důležité s dalším rozhodováním počkat na výsledek lednové inflace," uvedl například analytik Raiffeisenbank Michla Brožka.

Z vedení ČNB přitom podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška jen vrchní ředitelka Eva Zamrazilová argumentuje ve prospěch vyšších sazeb. "Těžko se jí podaří přesvědčit o svém názoru další," podotkl. Centrální banka podle něj tentokrát dramatickým způsobem nepohne ani se svými predikcemi makroekonomického vývoje a prostor pro případné úpravy si ponechá do příští revize prognózy v květnu.

Ve prospěch stabilních sazeb se přitom v uplynulých dnech vyjádřil člen bankovní rady Kamil Janáček, Pavel Řežábek nebo i guvernér Miroslav Singer.

"Nevidíme důvod, proč by bankovní rada ČNB měla na následujících zasedáních přistoupit ke zvyšování sazeb, tedy pokud koruna zůstane pod úrovní 26 Kč/EUR," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop. Podle něj ponechá ČNB sazby nezměněny až do konce roku 2013.

I podle analytika ČSOB Petra Dufka se jako nejvhodnější jeví současné nastavení úrokových sazeb, a to především v důsledku vyšší inflace a slabé koruny. "Ekonomika sice výrazně zpomalila, ale pád do tvrdé recese se nekoná. Úvěry pro podniky jsou dlouhodobě nejlevnější, stejně jako hypotéky," uvedl.

Naopak pokles úrokových sazeb očekává analytik Next Finance Vladimír Pikora. "Čím bude v eurozóně hůř, tím bude na trhu větší stres a trhy budou žádat nižší, nikoli vyšší úrokové sazby. Očekáváme proto, že během druhého kvartálu sníží ČNB své úrokové sazby, ačkoli dnes ještě někteří bankéři možná uvažují o růstu sazeb. Situace v eurozóně se rychle zhoršuje, což mnohé donutí otočit názor," uvedl.

Jednání bankovní rady se ve čtvrtek zúčastní šest ze sedmi členů rady. Jednání se nezúčastní viceguvernér ČNB Mojmír Hampl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK