ČSÚ dnes bude informovat o loňské zemědělské produkci

30.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. ledna (ČTK) - Český statistický úřad dnes oznámí, jak se v loňském čtvrtém čtvrtletí a celém roce 2011 vyvíjela tuzemská zemědělská produkce. O rok dříve se výroba masa meziročně snížila o 3,1 procenta na 538.554 tun v jatečné hmotnosti, nejvýrazněji klesla produkce hovězího. Nákup mléka se v roce 2010 meziročně snížil o 1,8 procenta na 2,25 miliardy litrů.

Pokles produkce masa pokračoval i v předposledním čtvrtletí roku 2011. V loňském třetím čtvrtletí se tuzemská výroba masa snížila o 4,9 procenta na 125.673 tun. Klesla zejména produkce drůbežího a vepřového, výroba hovězího masa zůstala na zhruba stejné úrovni jako loni. Naopak výkup mléka vzrostl, zvýšila se i jeho cena.

Podle předběžných odhadů ČSÚ hospodařili čeští zemědělci loni s rekordním ziskem, který se pohyboval kolem 15 miliard korun. Očekávaný výsledek podle ředitele odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ Jiřího Hrbka pozitivně ovlivnila rostoucí orientace českých farmářů na rostlinnou výrobu, zejména pěstování základních obilovin, kukuřice, řepky či slunečnice. V živočišné výrobě se podle něj očekává meziroční nárůst hodnoty mléka a naopak propad hodnoty produkce u chovu prasat a výroby vajec.

"Tento strukturální jev má sice pozitivní dopad na kalkulovanou výši hospodářského výsledku v roce 2011, ovšem z dlouhodobějšího pohledu to nelze považovat za správný trend," upozornil Hrbek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK