Bývalý makléř UBS necítí vinu v obvinění z podvodných machinací

30.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. ledna (ČTK) - Bývalý makléř největší švýcarské banky UBS Kweku Adoboli (31) se cítí nevinen v případě obvinění z podvodných machinací, které měly UBS stát 2,3 miliardy USD (44,2 miliardy Kč). Adoboli se tak vyjádřil při dnešním slyšení u soudu v Londýně. Soudce Alistair McCreath pak rozhodl, že Adoboli zůstane nadále ve vyšetřovací vazbě a stanovil začátek procesu na 3. září.

Adoboli, který má ghanský pas, je obviněn ve dvou bodech z podvodu a ve dvou dalších z falšování účtů. Zatčen a obviněn byl loni v září a pokud bude shledán vinným, hrozí mu až deset let vězení. U soudu dnes pouze potvrdil svoji totožnost a odpověděl, že se cítí "nevinný" ve všech obviněních, která mu byla u soudu přečtena.

Adoboli působil do svého zatčení jako šéf londýnské pobočky UBS pro investiční fondy ETF a finanční deriváty. Ztrátu bance údajně způsobil tím, že vedl neoprávněné spekulativní obchody s různými termínovými kontrakty na akciové indexy a kryl je fiktivními obchodními pokyny.

Ztráty šokovaly švýcarskou banku a vyžádaly si změny v investiční divizi. Odejít muse i bývalý generální ředitel UBS Oswald Grübel.

UBS se v roce 2008, v době finanční krize, ocitla na pokraji kolapsu kvůli svému napojení na špatné hypoteční úvěry. Musela propustit tisíce zaměstnanců a obdržela státní pomoc. Nyní její oživení ohrožuje dluhová krize v eurozóně, globální ekonomický pokles a nejistota kolem dohody mezi Švýcarskem a USA, která má zabránit daňovým únikům, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK