ČSÚ: Tržby v maloobchodě loni vzrostly o 1,9 procenta

03.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. února (ČTK) - Tržby v maloobchodě včetně motoristického odvětví loni v Česku meziročně vzrostly o 1,9 procenta. Na celkový vývoj měly především vliv vyšší tržby v motoristickém segmentu. Loni v prosinci byly tržby v maloobchodě včetně prodeje a oprav motorových vozidel bez očištění vyšší o 1,6 procenta. Proti listopadu se tržby očištěné o sezonní vlivy a pracovní dny zvýšily reálně o půl procenta. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

V motoristickém odvětví se tržby v loňském roce reálně meziročně zvýšily o 5,4 procenta, přičemž za prodej motorových vozidel o 6,3 procenta a za opravy o desetinu procenta. "Tržby za prodej motorových vozidel rostly s výjimkou června ve všech měsících roku 2011, výrazněji pak v prvním čtvrtletí. Rovněž za opravy tržby rostly nejvíce v prvním čtvrtletí (o 6,1 procenta), naopak ve druhém a čtvrtém čtvrtletí se meziročně snížily (o 2,1 procenta, respektive o 3,1 procenta)," uvedl ČSÚ.

V maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot loni vzrostly tržby reálně meziročně o 0,4 procenta, přičemž růst byl zaznamenán pouze v prvním pololetí, v druhé polovině roku převládl pokles.

Tržby za nepotravinářské zboží stouply o 2,6 procenta, meziroční pokles nastal pouze v září. Prodej potravin klesl o 1,2 procenta, přičemž vyšší úrovně ve srovnání s předchozím rokem dosáhl v lednu, únoru a dubnu. Tržby za pohonné hmoty s výjimkou srpna celoročně klesaly, celkově o 3,5 procenta.

Průměrný cenový deflátor za rok 2011 činil 102,2 procenta. Ceny se zvýšily za pohonné hmoty o 11 procent, v maloobchodě s potravinami o 4,4 procenta a s nepotravinářským zbožím naopak klesly o 1,9 procenta.

Za loňský prosinec se meziměsíčně tržby v maloobchodě včetně prodeje a oprav motorových vozidel po očištění o sezonní vlivy a pracovní dny zvýšily reálně o půl procenta a meziročně, očištěné pouze o pracovní dny, o 3,3 procenta.

Sezonně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel se za prosinec zvýšily reálně meziměsíčně o 1,3 procenta a meziročně očištěné o pracovní dny o 7,1 procenta. Neočištěné tržby vzrostly meziročně o 3,8 procenta, v tom za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů o 5,2 procenta, za opravy klesly o 2,4 procenta.

V maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot se sezonně očištěné tržby zvýšily reálně meziměsíčně o 0,2 procenta a meziročně očištěné o pracovní dny o dvě procenta. Neočištěné tržby vzrostly meziročně o 0,8 procenta vlivem vyššího prodeje nepotravinářského zboží o 4,1 procenta. Za potraviny a pohonné hmoty tržby naopak klesly, a to o 3,4 procenta respektive o 2,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK