Cena zlata stoupla nad 1760 USD/oz, nejvýše od poloviny listopadu

03.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. února (ČTK) - Zlato se dnes dopoledne vyhouplo na nejvyšší úroveň od poloviny listopadu a jeho cena se dostala nad 1760 dolarů za troyskou unci (oz, 31,1 gramu). Kov nadále táhne vzhůru extrémně uvolněná měnová politika Spojených států, kterou ve čtvrtek hájil šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke.

Zlato na promptním trhu posílilo během dopoledne až na 1762,90 USD/oz. Později se vrátilo mírně pod 1760 dolarů, protože trh čeká na odpolední zprávu o lednovém vývoji amerického trhu práce.

Zlato v lednu výrazně oživilo z prosincového propadu a jeho cena se zvýšila od počátku roku o 12,5 procenta. Podporoval jej silnější kurz eura k dolaru, méně příznivé zprávy z americké ekonomiky a obavy z dluhové krize a ekonomické recese v Evropě.

Zlato také těží z uvolněné měnové politiky USA. Centrální banka USA (Fed) minulý týden slíbila, že zachová téměř nulové úrokové sazby zřejmě až do konce roku 2014. To znamená, že dolar zůstane dlouhodobě slabý a investice do zlata výhodné.

Bernanke ve čtvrtek bránil svou politiku v Kongresu před republikánskou kritikou, která poukazuje na to, že kroky Fedu vyvolávají bubliny na trhu finančních aktiv, a vytvářejí tím nebezpečné inflační tlaky. Vyhlídky na pokračování dosavadní politiky Fedu dnes daly zlatu novou vzpruhu k růstu.

Zlato se na konci prosince propadlo až na zhruba 1520 dolarů, nejníže od počátku července, a za celý měsíc ztratilo o deset procent, nejvíc od pádu banky Lehman Brothers na podzim 2008. Za celý loňský rok ale získalo i přesto deset procent a vykázalo jedenáctý rok růstu ceny po sobě. V září se jeho cena vyšplhala na rekordní maximum 1920,30 USD za unci a analytici v letošním roce očekávají další růst až nad 2000 dolarů za unci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK