ČSÚ zveřejní výsledky průmyslu a stavebnictví za loňský prosinec

06.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. února (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní výsledky průmyslu a stavebnictví za loňský prosinec. Oznámí také údaje o službách za 4. čtvrtletí 2011.

V listopadu loňského roku zrychlila průmyslová výroba meziročně růst na 5,4 procenta po říjnovém zvýšení o 1,7 procenta. K růstu opět nejvíce přispěla výroba motorových vozidel. V porovnání s předchozím měsícem byla produkce v průmyslu po očištění od sezonních vlivů vyšší o 2,7 procenta.

Za prosinec se dá podle Miroslava Frayera z investičního bankovnictví Komerční banky očekávat určitá korekce, meziroční dynamika by měla poklesnout na 1,5 procenta. "Výhled není příznivý ani pro další měsíce - německé tovární objednávky kumulativně poklesly mezi červencem až listopadem 2011 o více než osm procent, klesající trend je pak patrný i u registrací aut v eurozóně," uvedl.

České stavebnictví loni v listopadu meziročně zpomalilo pokles na 2,3 procenta po říjnovém propadu o osm procent, odvětví pokračovalo v poklesu navzdory dobrému počasí.

Tržby za služby ve třetím čtvrtletí meziročně klesly o 4,1 procenta. Propad tržeb přitom zaznamenala většina služeb, výjimkou byly administrativní a podpůrné činnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK