Americké akcie v úterý stouply, v centru pozornosti Řecko

08.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. února (ČTK) - Americké akcie v úterý mírně posílily. Na trhu však přetrvává nejistota ohledně osudu zadluženého Řecka, které stále nebylo schopno dokončit dohodu o druhé finanční pomoci.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se zvýšil o 0,26 procenta na 12.878,20 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 posílil o 0,20 procenta na 1347,05 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite stoupl o 0,07 procenta na 2904,08 bodu.

Schůzka, na které mají předáci stran řecké vládní koalice rozhodnout o osudu dohody s mezinárodními věřiteli, byla v úterý odložena na dnešek. "Stále čekáme na Řecko, musíme však věnovat pozornost rovněž zlepšujícím se údajům (o ekonomice)," uvedl analytik Andrew Goldberg ze společnosti J.P. Morgan Funds.

Řecko od května 2010 čerpá mezinárodní finanční pomoc za 110 miliard eur (asi 2,8 bilionu Kč). Tato částka ale nebude stačit a loni v říjnu se eurozóna dohodla, že Aténám spolu s MMF poskytne druhý úvěrový program. Řecku bez nové pomoci hrozí již v březnu bankrot.

Největší světový výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola posílil téměř o procento poté, co jeho čtvrtletní výsledky překonaly očekávání analytiků. Vzhůru zamířily rovněž technologické společnosti Microsoft a Apple, napsala agentura Reuters.

Na devizovém trhu se euro díky nadějím na brzké dokončení dohody o podmínkách druhého záchranného programu pro Řecko vyšplhalo až na osmitýdenní maximum vůči dolaru. V závěru úterního obchodování v New Yorku jednotná evropská měna stoupla o 0,9 procenta na 1,3254 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK