Japonská vláda schválila pomoc provozovateli Fukušimy

13.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. února (ČTK) - Japonská vláda schválila finanční pomoc energetické společnosti Tokyo Electric Power (TEPCO), která je provozovatelem jaderné elektrárny Fukušima. Firma dostane zhruba 690 miliard jenů (asi 8,9 miliardy USD; 170 miliard Kč), z kterých bude převážně odškodňovat oběti po havárii elektrárny. Ministr průmyslu Jukio Edano ale varoval, že vláda peníze daňových poplatníků neuvolní, dokud za ně nezíská adekvátní vliv na chod firmy.

TEPCO je klíčovým dodavatelem elektrické energie v Japonsku. Elektřinu dodává zhruba 45 milionům lidí, což je více než třetina japonské populace. Od vlády se obecně očekává, že firmě poskytne z veřejných zdrojů až bilion jenů (asi 246 miliard Kč), s managementem firmy se ale pře o to, kdo bude mít jaký vliv na řízení.

Elektrárnu Fukušima, která leží na severovýchodě Japonska, loni v březnu zničilo silné zemětřesení v kombinaci s přílivovou vlnou. Ze zařízení uniklo větší množství radioaktivity, což z havárie elektrárny učinilo největší jadernou katastrofu od dubna 1986, kdy explodovala elektrárna v ukrajinském Černobylu. TEPCO bude muset vyčistit zamořené území a vyplatit obrovské odškodné lidem v okolí elektrárny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK