Výrobce solárních zařízení Energy Conversion vyhlásil bankrot

14.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. února (ČTK) - Americká společnost Energy Conversion Devices po neúspěšném jednání s investory vyhlásila bankrot. Firma vyrábí komponenty pro solární panely a je už několikátou v pořadí, která potíže v odvětví nezvládla. Firma vlastní i divizi United Solar Ovonic, kterou chce zachovat a nabídnout k prodeji.

Podnik bude zatím fungovat v rámci soudní ochrany před věřiteli a v průběhu této doby se pokusí prodat část majetku. Vedení firmy uvedlo, že si pro svůj plán zajistilo podporu části věřitelů. Firma byla naposledy v zisku v roce 2009, loni zastavila většinu výroby.

K přerušení výroby firmu donutila celkově nepříznivá situace v odvětví a hlavně potíže v Evropě. Tam poptávka po solárních článcích drasticky klesla, z valné části kvůli tomu, že tamní vlády přestaly odvětví masivně podporovat.

Stejně jako většina firem v odvětví výroby solárních panelů a příbuzných komponentů i společnost Energy Conversion Devices nedokázala stlačit náklady tak, aby zůstala životaschopná. Loni už ze stejného důvodu muselo skončit více firem, včetně například Evergreen Solar.

Výrobci solárních panelů a komponentů pro jejich montáž v Evropě hodně spoléhali na země, jako je Itálie či Španělsko. Tamní vlády učinily ze solární energie svou prioritu a odvětví masivně podporovaly. Dluhová krize je ale donutila subvence výrazně omezit, čímž zasadily ránu mnoha firmám v tomto sektoru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK