Japonské akcie po uvolnění měnové politiky výrazně zpevnily

15.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. února (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes výrazně zpevnily a jejich hlavní index vystoupil nejvýše za posledního půl roku. Náladu na trhu podpořilo hlavně úterní rozhodnutí japonské centrální banky poskytnout tamní ekonomice další podporu. Na devizových trzích ale kvůli tomu oslaboval japonský jen, zájem byl naopak o dolar.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 208,27 bodu a obchodní den uzavřel růstem o 2,30 procenta na 9260,34 bodu. Tak vysoko byl naposledy loni v srpnu. Podobně širší index Topix vzrostl o 2,05 procenta na 802,96 bodu. Nad hranicí 800 bodů byl naposledy před půl rokem.

Díky růstu kurzu jenu se vzhůru vydaly hlavně akcie exportérů, jako je například automobilka Toyota. Její akcie zpevnily o 4,7 procenta. Vývozcům se díky slabší domácí měně zvyšují zisky z prodeje v zahraničí.

Japonská centrální banka v úterý uvedla, že na odkup aktiv nově vynaloží až deset bilionů jenů (asi 2,4 bilionu Kč). Základní úroky přitom ponechá v blízkosti nuly a nehodlá je zvyšovat dřív, než vyhraje boj s deflací. Na to si stanovila cíl dosáhnout jednoprocentní inflace.

Na devizových trzích se zastavil pokles kurzu eura, podle analytiků ale může jít pouze o přechodný vývoj. Euro podpořila zpráva z úterního večera, podle které je šéf řeckých konzervativců připraven dát zahraničním věřitelům písemný slib, že zavede dohodnuté reformy a další úspory. To je podmínka, k tomu, aby Řecko mohlo čerpat nový záchranný úvěr.

Dolar k jenu přidal 0,2 procenta na 78,55 JPY, během dne ale vystoupil až na 78,67 JPY. Euro k jenu zpevnilo na 103,42 JPY, k dolaru si jednotná evropská měna připsala 0,3 procenta na 1,3167 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK