Zpracovatelský průmysl v USA v lednu dál výrazně rostl

15.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 15. února (ČTK) - Výroba amerických automobilek a dalších zpracovatelských továren v lednu dál výrazně rostla a navázala na prosincový růst, který byl nejsilnější za pět let. Celková průmyslová produkce však stagnovala, protože kvůli nezvykle teplému lednu klesla produkce plynáren, elektráren a dalších veřejně prospěšných podniků. Oznámila to dnes centrální banka USA (Fed).

Produkce zpracovatelského sektoru, která má značný vliv na vývoj celé ekonomiky, se proti předešlému měsíci zvýšila o 0,7 procenta. Prosincový růst Fed revidoval z původních 0,9 na 1,5 procenta, což bylo nejvyšší tempo od prosince 2006. Nejvíce k růstu v lednu přispěl automobilový sektor, jehož produkce vzrostla o 6,8 procenta, ještě rychleji než tempem 3,8 procenta v prosinci.

Celá průmyslová výroba se za leden nezměnila, zatímco v prosinci vzrostla po přepočítání o jedno procento a zaznamenala nejrychlejší růst za celý rok. Ekonomové podle ankety agentury Reuters čekali celkový růst o 0,7 procenta.

Kvůli teplému počasí se produkce veřejně prospěšných podniků propadla v lednu o 2,5 procenta, podobným tempem jako v prosinci. Těžba nerostných surovin se snížila o 1,8 procenta.

Míra využití výrobních kapacit se v lednu snížila o 0,1 procentního bodu na 78,5 procenta. Ukazatel, který sleduje, jak firmy využívají své zdroje, a naznačuje sílu inflačních tlaků, tak byl 1,8 procentního bodu pod průměrem minulých 40 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK