ČSÚ: Inflace v lednu meziročně zrychlila růst na 3,5 procenta

16.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. února (ČTK) - Meziroční míra inflace v Česku v lednu zrychlila růst na 3,5 procenta po prosincovém 2,4 procenta. Ve srovnání s prosincem spotřebitelské ceny stouply o 1,8 procenta, a to hlavně vlivem zvýšení daně z přidané hodnoty a nárůstu cen bydlení. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Analytici odhadovali nižší meziroční růst.

"Zrychlení (meziročního) cenového růstu nastalo zejména v oddílech potraviny a nealkoholické nápoje, bydlení, zdraví, doprava, stravování a ubytování," uvedl ČSÚ.

V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje se zrychlil meziroční růst cen u většiny druhů potravin. V bydlení vzrostly ceny zemního plynu o 25,1 procenta, vodného o 11,8 procenta, stočného o 10,1 procenta a tepla o 6,8 procenta. Čisté nájemné bylo vyšší o 5,7 procenta, z toho regulované o 13,8 procenta a tržní o 1,9 procenta. Ceny elektřiny se zvýšily o 4,2 procenta.

V oddíle zdraví se zvýšily zejména ceny léků a jejich doplatků, v dopravě vzrostly ceny dopravních služeb. Ceny pohonných hmot byly meziročně vyšší o 7,4 procenta. Růst cen stravovacích služeb zrychlil na 3,4 procenta, z toho v závodních a školních jídelnách o šest procent.

Největší vliv na meziroční růst celkové hladiny spotřebitelských cen, který v lednu ještě posílil, měly ceny v oddílech bydlení a potraviny a nealkoholické nápoje. Z potravin byly vyšší ceny chleba o 16,2 procenta, běžného pečiva o 18,9 procenta, masa o 7,3 procenta, vajec o 26,3 procenta, cukru o 32,7 procenta, kakaa o 17,9 procenta a kávy o 33,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK