Koruna dopoledne zpevnila na 25,01 Kč/EUR a 18,68 Kč/USD

24.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. února (ČTK) - Česká měna se po ranním výrazném posílení vůči euru i dolaru stabilizovala. Kolem 10:45 si proti čtvrtku polepšila o 11 haléřů na 25,01 Kč/EUR. Vůči dolaru zpevnila o 19 haléřů na 18,68 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online. Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka koruna posilovala díky pozitivnímu vývoji na hlavních trzích, když ráno prolomila psychologickou úroveň 25 korun za euro.

Z domova nechodí žádné zajímavé zprávy, které by mohly kurz koruny ovlivnit. V rámci regionu se daří posilovat také polskému zlotému, zatímco maďarský forint se mírných úvodních zisků vzdává, uvedl Vlk. "Maďarské maloobchodní tržby sice mírně překonaly odhady, žádnou velkou podporu však forintu neposkytly," dodal analytik.

Evropská měna vůči dolaru dopoledne pokračovala v růstu, poté co euro ve čtvrtek na čas zabrzdil horší ekonomický výhled Evropské komise, podotkl Vlk. Kolem 10:45 euro zpevnilo na 1,3391 USD/EUR.

Růstová nálada podle Vlka panuje rovněž na akciových trzích. Pozitivní vliv mohly mít také zprávy z Asie. Japonský tisk uvádí, že země přislíbila přispět do záchranného fondu Mezinárodního měnového fondu (MMF) pro Evropu, nový čínský plán hovoří o větším otevírání finančních trhů zahraničním investorům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK