Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu klesly o 1,4 procenta

24.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. února (ČTK) - Akcie na pražské burze v osmém letošním týdnu mírně klesly a hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem ubral 1,4 procenta na 1001,3 bodu. Nejvíce zlevnily akcie mediální společnosti CME, naopak nejvýrazněji si opět polepšily cenné papíry telefonního operátora Telefónica. V předchozím týdnu akcie stouply o 2,5 procenta.

"Uplynulý týden začal v pondělí schválením další pomoci Řecku ministry financí eurozóny, které na výsluní přineslo následné otázky a otazníky, jež zapříčinily zvýšenou nervozitu na trhu. Během týdne se investoři zaměřili na ekonomická data jako německé IFO (index očekávání firem), které bylo lepší než očekávání, či americká data z trhu nezaměstnanosti, jež rovněž pozitivně překvapila," popsal situaci na trhu analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byla Telefónica, která přidala 3,4 procenta na 405,50 Kč. Titul pokračoval v pozitivní reakci z předchozího pátku, kdy společnost zveřejnila příznivý komentář týkající se dividendy a potenciálního zpětného odkupu vlastních akcií. Naopak nejvíce klesající firmou byla CME, která ztratila 15,5 procenta na 140,2 Kč. Akcie nepříznivě reagovala na vyšší ztrátu, než se očekávalo, společně s poměrně nervózním výhledem na první polovinu letošního roku.

Příští týden ovládnou podle Vaníčka politické události. Již přes víkend bude schůzka G20. Mimo jiné bude diskutovat o potenciálních příspěvcích do MMF, které by měly podpořit řešení evropského dluhového problému. Ve středu oznámí ECB výsledek další tranše tříletých operací na podporu likvidity bankovního sektoru. Ve čtvrtek a v pátek bude řádný summit EU.

"Všechny tyto události mohou přinést důležitá data pro trhy, což z dnešního pohledu bude spíše vnášet na trh zvýšenou rozkolísanost. Nejvíce se asi zaměříme na středeční ECB, která může oznámit další kroky. Právě naznačení dalšího měnového uvolňování bychom vnímali jako vstřícný krok pro finanční trhy," uvedl analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK