ČSÚ dnes zveřejní výsledky maloobchodu za leden

15.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní výsledky lednového maloobchodu. Loni se ve srovnání s rokem 2010 dařilo tuzemským obchodníkům o něco lépe, vyhlídky na letošní rok ale podle analytiků už tak růžové nejsou a maloobchodní tržby zřejmě klesnou.

Loni tržby v maloobchodě včetně motoristického odvětví v Česku meziročně vzrostly o 1,9 procenta, a to především díky vyšším tržbám v motoristickém segmentu. V prosinci byly tržby v maloobchodě včetně prodeje a oprav motorových vozidel bez očištění meziročně vyšší o 1,6 procenta.

Prosincové maloobchodní tržby podle Miroslava Frayera z Komerční banky překvapily. "Překonaly tržní i naše očekávání. Tahounem byl opět motoristický segment, ale ve srovnání s předešlými měsíci výrazněji k prosincovému růstu přispěl i prodej nepotravinářského zboží," uvedl Frayer. "Domácnosti v prosinci hodily starosti za hlavu a snažily si poslední měsíc v loňském roce užít. Jeden měsíc však není schopen zvrátit vývoj tržeb za celý rok," dodal Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Český statistický úřad dnes oznámí také únorovou výrobní inflaci a indexy cen dovozu a vývozu za leden.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK