Itálie prodala krátkodobé dluhopisy, zaplatí ale mnohem víc

11.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán/Řím 11. dubna (ČTK) - Itálie v aukci bez problémů prodala další krátkodobé dluhopisy v celkovém objemu 11 miliard eur (asi 272,7 miliardy Kč), za vypůjčené peníze ale bude muset platit mnohem víc než v předchozí aukci. U ročních pokladničních poukázek se úrok dokonce zvýšil na více než dvojnásobek a dosahuje 2,84 procenta.

Vedle dvanáctiměsíčních pokladničních poukázek v objemu osm miliard eur Řím nabízel rovněž tříměsíční poukázky v objemu tří miliard eur. U nich se výnos zvýšil na 1,25 procenta, zatímco v předchozí aukci to bylo pouze 0,49 procenta.

Výnos se pohybuje opačně k cenám. To znamená, že když investoři italským papírům nevěří, zbavují se jich, a tlačí tak cenu dolů. Čím více klesá cena, tím více narůstá výnos, tedy úrok, který musí Itálie držitelům svých dluhopisů platit.

Náklady na obsluhu italského dluhu se v minulých měsících snižovaly, což byla především zásluha Evropské centrální banky (ECB). Ta od loňského prosince do konce února poskytla ve dvou kolem komerčním bankám levné tříleté úvěry v celkovém objemu přes bilion eur (asi 25 bilionů Kč). Hodně ale pomohla i reformní opatření nové italské vlády.

V posledních dnech se ale nejistota na evropské trhy vrátila, což je znát mimo jiné z růstu výnosů španělských dluhopisů. Na sekundárním trhu, kde se s vydanými státními dluhopisy obchoduje bez omezení, výnos italských dluhopisů se splatností deset let vzrostl až na 5,56 procenta. Ještě minulý týden přitom byl na pěti procentech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK