Koruna v úvodu obchodování lehce zpevnila k euru i dolaru

12.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. dubna (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne lehce zpevnila. V úvodu obchodování byla k euru proti středečnímu závěru o pět haléřů silnější na 24,80 Kč/EUR, následně svůj zisk mírně korigovala a v 10:00 se obchodovala kolem úrovně 24,82 Kč za euro. K dolaru koruna získala rovněž tři haléře na 18,91 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Koruna v úvodu posílila spolu s okolními měnami v reakci na pozitivní vývoj na trzích v Evropě, uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. "Od českého běžného účtu nečekáme vliv na trh," dodal. ČNB dnes oznámila, že běžný účet platební bilance vykázal v únoru přebytek 18,3 miliardy korun, čímž překonal i nejoptimističtější odhad na trhu.

Středoevropské měny by dnes podle Vlka dál měly sledovat především situaci na hlavních trzích, od maďarského forintu a polského zlotého čeká výraznější reakce než od tradičně stabilnější koruny.

Euro má vůči dolaru tento týden podle Vlka tendenci růst, ovšem jen velmi pomalu. Dopolední kurz 1,3120 USD/EUR se proti středečnímu večeru nezměnil. "Akciové trhy v Evropě rostou a na dluhopisech periferie eurozóny sledujeme mírný pokles výnosů, což je pro euro příznivé," podotkl Vlk. Euru se však vzhůru příliš nechce, zřejmě ho odrazuje riziko zhoršení dluhové krize především ve Španělsku, doplnil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK