SB: Potraviny zdražují, na vině je růst poptávky a drahá ropa

25.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 25. dubna (ČTK) - Ceny potravin ve světě se v prvních čtyřech měsících letošního roku zvyšovaly. Nejvíce k jejich růstu přispěly výkyvy cen ropy s tendencí k jejich růstu, vysoká poptávka v Asii a horší klimatické podmínky v části Evropy, Jižní Ameriky a Spojených států. Uvádí se to v nové zprávě Světové banky.

Podle indexu cen potravin, který banka sleduje, se ceny potravin mezi loňským prosincem a letošním březnem zvýšily v průměru o osm procent a rostou i nadále. Jsou přitom jen asi šest procent pod historickým rekordem, na němž byly v únoru loňského roku.

Během prvních čtyř letošních měsíců se zvyšovaly ceny všech základních potravin s výjimkou rýže. Za poklesem její ceny jsou hlavně vysoké zásoby a částečně i tvrdá konkurence mezi vývozci.

Pokud letošní produkce potravin nebude tak vysoká, jak předpokládají odhady, ceny budou zřejmě pokračovat v růstu. V takovém případě bude nutné podle SB vývoj pozorně sledovat.

Když se ceny potravin v roce 2008 prudce zvyšovaly, nejvíce to pocítily mladé tržní ekonomiky. Spolu s potravinami tehdy prudce zdražovala i ropa, růst cen tehdy vyvolal sociální nepokoje a některé země sáhly až k omezení vývozu potravin. Tím ale situaci jen zhoršily, protože cenový růst u části potravin ještě zrychlil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK