BMW má za sebou rekordní čtvrtletí, boduje hlavně v Číně

03.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 3. května (ČTK) - Německý výrobce luxusních vozů Bayerische Motoren Werke (BMW) má za sebou rekordní první čtvrtletí. Automobilka zvýšila zisk před úroky a daní (EBIT) o 19 procent na 2,13 miliardy eur (asi 53 miliard Kč), což je mnohem víc, než se čekalo. Tržby se zvýšily o 14 procent na 18,29 miliardy eur (asi 455,5 miliardy Kč). Firma uvedla, že vůbec poprvé se jejím největším trhem stala Čína. Až dosud to byly Spojené státy.

BMW je mezi výrobci luxusních aut největší na světě. Díky vysoké poptávce v Číně se firma dokázala vypořádat i s problémy v západní Evropě, které brzdí růst mnoha firem. Za úspěch vděčí ale především tomu, že se v Číně rychle zvyšuje počet příslušníků střední třídy a bohatých lidí, kteří jsou ochotni utrácet za technologické novinky a kteří si zakládají na tom, aby vlastnili věhlasné značky jako symbol svého postavení.

Mohutný růst zisku i tržeb jen podtrhuje, jak velké německé automobilky, včetně konkurentů Daimler a Volkswagen, těží z globální diverzifikace a silného růstu na mladých trzích, převážně v Asii. Zatímco na evropské výrobce pro masový trh, jako je Peugeot, Renault či Fiat, doléhají potíže v eurozóně, prémiové značky v čele s BMW žádné problémy tohoto druhu nemají.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že firma za první čtvrtletí vytvoří zisk EBIT kolem 1,77 miliardy eur. Lepší výsledek se odrazil v růstu akcií firmy, které během dne přidávaly až čtyři procenta. Příliš je neoslabila ani zpráva, že firma nemá v úmyslu zvyšovat výhled hospodaření.

Na rozdíl od jiných automobilek BMW v minulých letech zvyšovala počet zaměstnanců a dnes jich má více než 101.000. Jen za poslední rok se jejich počet zvýšil o 5,4 procenta. BMW auta vyrábí pod značkami BMW, Rolls-Royce a Mini. Kromě toho prodává motocykly značek BMW a Husqvarna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK