Zisk Commerzbank ve čtvrtletí kvůli dluhové krizi klesl o 63 pct

09.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Čistý zisk německé Commerzbank v prvním čtvrtletí letošního roku prudce klesl na 369 milionů eur (9,3 miliardy Kč) z loňských srovnatelných 985 milionů eur a výrazně zaostal i za očekáváním analytiků. Na výsledcích druhé největší banky v Německu se negativně podepsala evropská dluhová krize, která snížila příjmy z obchodování a z poplatků. Uvedla to banka v dnešním prohlášení.

 

Analytici očekávali v průměru zisk 460 milionů eur. Příjmy se snížily na 2,6 miliardy eur z 3,6 miliardy eur. Čisté příjmy z úroků klesly o 17 procent. Banka se snažila vyrovnat pokles příjmů snížením nákladů a dala stranou méně peněz na pokrytí ztrát ze špatných úvěrů.

Provozní zisk firemní a tržní divize se v prvním čtvrtletí snížil o 88 procent na 30 milionů eur. Divize Mittelstandsbank, která se specializuje na úvěry pro malé a střední firmy v Německu, zvýšila provozní zisk o 12,5 procenta na 487 milionů eur.

Commerzbank získala v době finanční krize od státu pomoc 18 miliard eur a stát v ní stále vlastní podíl 25 procent. Banka chce splatit půjčku do roku 2014. Commerzbank rovněž uvedla, že se jí podařilo navýšit kapitál o 6,4 miliardy eur, to je o 1,1 miliardy eur více, než bance doporučil Evropský bankovní úřad (EBA), napsaly agentury AP a Reuters.

Na českém trhu je Commerzbank od roku 1992, orientuje se zde především na velké a střední podniky. Od listopadu 2007 působí v tuzemsku také nízkonákladová mBank, která patří do stejné finanční skupiny.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK